گفتمان دسترسی به اطلاعات و بررسی دست آورد ها، فرصت ها و چالش های آن برگزار گردید
گفتمان دسترسی به اطلاعات، به منظور بحث روی تقویت و پاسداری از دست آورد های دسترسی به اطلاعات، استفاده مؤثر از فرصت ها ایجاد شده جهت تأمین حق دسترسی به اطلاعات، ریشه یابی چالش ها و مشکلات فراروی نهادینه شدن فرهنگ دسترسی به اطلاعات از سوی کمیسیون دسترسی به اطلاعات، راه اندازی گردید.
گفتمان مذکور با حضور محترم عین الدین بهادری رییس، محترم نجیبه مرام معاون و محترم زهرا موسوی کمیشنر کمیسیون دسترسی به اطلاعات، محترم سید اکرام افضلی رییس اجراییه سازمان دیده بان شفافیت افغانستان، محترم صدیق الله توحیدی رییس دادخواهی کمیته مصئونیت خبرنگاران افغان، محترم بختیار نجمان رییس تأمین شفافیت اداره تدارکات ملی، محترم اکبر رستمی سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مال داری، خبرنگاران، مراجع مسئوول اطلاع رسانی ادارات تدویر یافت.
در نخست خانم موسوی، به نمایندگی از کمیسیون ضمن خوش آمد گویی؛ روی فرصت های دسترسی به اطلاعات صحبت کرده و گفت: وضع قانون دسترسی به اطلاعات، ایجاد کمیسیون دسترسی به اطلاعات، رسانه ها، جامعه مدنی رسالت مند و مردم آگاه را می توان از جمله بهترین فرصت های موجود جهت تأمین حق دسترسی به اطلاعات دانست.
عضو کمیسیون اضافه کرد؛ اطلاعات خود قدرت است و قدرت مطلق فساد آور است و اگر این قدرت تنها در اختیار دولت قرار گیرد سبب خود کامگی دولت و فساد دولتی خواهد شد. اما با تأمین حق دسترسی به اطلاعات شهروندان قادر خواهند شد که قدرت دولت را کنترول و از روند دولت داری نظارت نمایند.
خانم موسوی، همچنان ایجاد مراجع مسؤول اطلاع رسانی را در ادارات دولتی یکی دیگر از فرصت های دسترسی به اطلاعات بیان کرده و تصریح کرد که متقاضیان اطلاعات به سادگی می توانند به مراجع مسؤول اطلاع رسانی دسترسی داشته باشند و تقاضای اطلاعات نمایند.
در ادامه آقای افضلی، نقد از کار کردها و فعالیت های ادارات را یکی از گام های اساسی جهت بهتر شدن شفافیت و تأمین حق دسترسی به اطلاعات دانست. وی، افزود نباید حکومت خویش را مالک اطلاعات بداند بلکه باید حکومت به صدای مردم گوش دهد و اطلاعات درست را به مردم ارایه نماید.
رییس دیده بان شفافیت، چالش¬های تأمین حق دسترسی به اطلاعات را به دو بخش تقسیم کرده و گفت: یک بخش از چالش ها مربوط به دولت است و بخش دیگر چالش ها مربوط به مردم است. هدف از ایجاد ادارات و قوانین، عرضه بهترین خدمات به مردم است و مردم حق دارند بهترین خدمات برای شان عرضه شود و به تمام حقوق و امتیازات شان دسترسی داشته باشند. وی، اضافه کرد که از بین بردن اعتماد مردم سبب تضعیف نظام و حکومت خواهد شد و بهترین شیوه جلب اعتماد مردم ارایه اطلاعات و پاسخ گو بودن به مردم است.
آقای افضلی، تصریح کرد؛ اگر ما بخواهیم سطح تقاضای اطلاعات را بلند ببریم، در قدم نخست باید به اطلاعات که تقاضا می شوند پاسخ ارایه گردد. وی، خواهان همکاری رسانه ها با کمیسیون جهت تطبیق فیصله های کمیسیون شد.
سپس آقای توحیدی گفت: قانون اساسی است که حق دسترسی به اطلاعات را به رسمیت شناخته است و تصویب قانون دسترسی به اطلاعات را بهترین فرصت دسترسی به اطلاعات خواند. وی، بر تطبیق فیصله های کمیسیون تأکید کرد و عدم توجه به فیصله های کمیسیون را از سوی برخی ادارات پرسش برانگیز گفت.
رییس دادخواهی کمیته مصئونیت خبرنگاران افغان افزود؛ عدم اطلاع رسانی درست از سوی دولت سبب بی اعتمادی میان مردم و دولت می شود. و نباید هیچ نوع اطلاعات، آمار، ارقام و اسناد از دید مردم پنهان شوند مگر به حکم قانون. آقای توحیدی، تصریح کرد؛ اگر حکومت خواهان همکاری رسانه ها، جامعه مدنی و مردم است؛ پس پاسخگو باشد.
همچنان آقای نجمان رییس تأمین شفافیت اداره تدارکات ملی، در این گفتمان ابراز داشت که شرکت ها نظر به قانون مکلف اند؛ از تمام مراحل تطبیق پروژه ها بر مردم گزارش و آگاهی دهی نمایند. و مردم حق دارند به اطلاعات به شکل پیشگیرانه دسترسی داشته باشند.
گزارش بخش دوم و سوم این برنامه به طور جداگانه از طریق کانال های ارتباطی کمیسیون به نشر می رسد.