برنامه آگاهی دهی از حق دسترسی به اطلاعات با نهادهای جامعه مدنی و رسانه ها در ولایت هرات
برنامه آگاهی دهی از قانون و حق دسترسی به اطلاعات، با حضور داشت محترمه نجیبه مرام معاون، محترمه زهرا موسوی کمیشنر کمیسیون دسترسی به اطلاعات و اشتراک اعضای جامعه مدنی، شبکه زنان افغان، اصحاب رسانه و خبرنگاران در ولایت هرات تدویر یافت.
نخست محترمه نجیبه مرام با اشاره بر نقش نهادهای مدنی و رسانه ها در ترویج و تقویت فرهنگ دسترسی به اطلاعات گفت: "همکاری اصحاب رسانه و اعضای شبکه های جامعه مدنی، در امر ترویج و تقویت فرهنگ دسترسی به اطلاعات جهت محو فرهنگ محرمیت موجود در ادارات، باعث می شوند حکومت داری خوب تقویت گردد".
خانم مرام تصریح نمود؛ دسترسی آزاد شهروندان به اطلاعات باعث می شود مردم مشارکت آگاهانه در تصامیم ادارات دولتی و ساختن ادارات پاسخگو داشته باشند. از اینرو نیاز است نهادهای مدنی و رسانه ای با حمایت از تطبیق بهتر قانون با کمیسیون دسترسی به اطلاعات و مردم همکار بوده، زمینه نظارت همگانی از کارکرد و اجراآت حکومت را فراهم سازد. معاون کمیسیون همچنان یادآور گردید که، قانون دسترسی به اطلاعات در عرصه اطلاع رسانی نسبت به هر قانون و طرزالعمل دیگر ارجحیت دارند. و تطبیق احکام آن از سوی ادارات به عنوان مکلفیت قانون است.
سپس محترمه زهرا موسوی، با تأکید بر اصل آزادی اطلاعات گفت: " دسترسی آزاد شهروندان به اطلاعات اصل قانونی و حقوقی است؛ هیچ محدودیتی در زمینه آن وجود ندارد؛ بر این اساس مردم مالک و ادارات امانت دار اطلاعات هستند که باید مطابق تقاضای مردم در اسرع وقت در اختیار آنان قرار گیرند".
خانم موسوی، دسترسی به اطلاعات را ابزار مؤثر برای مبارزه با فساد و ترویج حسابدهی عنوان نمود و تصریح کرد؛ که ادارات که تطبیق قانون دسترسی به اطلاعات را با چالش مواجه می سازند فساد زا هستند و نمیخواهند مردم از موجودیت فساد آگاهی حاصل نمایند. در ادامه خانم موسوی افزود؛ استفاده درست و مؤثر حق دسترسی به اطلاعات می تواند اصلاحات و تغیییرات مطلوب را در مسیر درست آن راهنمایی کند و به هر اندازه تقاضای اطلاعات افزایش یابد ادارات نیز به همان اندازه پاسخگو می شود. وی، برجسته نمودن موضوع حق دسترسی به اطلاعات را در زمینه آگاهی دهی برای مردم، از سوی رسانه ها گامی عملی در تطبیق بهتر قانون یاد نمود.
در ادامه محترم ولی الله مصباح مشاور تخنیکی کمیسیون، با ارایۀ پریزینتیشن از قانون دسترسی به اطلاعات روی مبنای حقوقی و قانونی دسترسی به اطلاعات، تقاضا و ارایۀ اطلاعات، وظایف مراجع مسئول اطلاع رسانی، مکلفیت ادارات، ثبت شکایت و نحوه رسیدگی به آن و سیستم آنلاین دسترسی به اطلاعات معلومات مفصل ارایۀ نمود.
در قسمت دوم برنامه محترم داکتر نجیب حدید رییس پوهنخی ژورنالیزم، همایون نظری مسئول کمیته خبرنگاران افغان، خانم فریبا آرام نماینده طلوع نیوز و حلیمه سلیمی مسئول شبکه زنان افغان با حضور در پنل؛ در مورد چالش ها و راهکار های دسترسی به اطلاعات صحبت نمودند و در اخیر برنامه به سوالات اشتراک کنندگان پاسخ ارایۀ گردید.