سیستم آنلاین دسترسی به اطلاعات به ابتکار کمیسیون دسترسی به اطلاعات ایجاد و رسما گشایش یافت
امروز سیستم آنلاین دسترسی به اطلاعات با حضور رئیس و اعضای کمیسیون دسترسی به اطلاعات، رئیس مرکزاطلاعات و رسانه های حکومت، معاون کمیسیون مستقل حقوق بشر، نمایندگان نهاد های مدنی و رسانه یی و مسوولین مراجع اطلاع رسانی ادارات دولتی در مرکز رسانه های حکومت طی مراسمی گشایش یافت.
در ابتداء محترم لطیف محمود رئیس مرکز اطلاعات و رسانه های حکومت از دست آورد های کلان کمیسیون در عرصه تطبیق قانون و تأمین حق دسترسی به اطلاعات استقبال نموده و ایجاد سیستم آنلاین دسترسی به اطلاعات را گام مهمی در عرصه اطلاع رسانی عنوان نمود. آقای محمود شکل گیری حکومت های دموکراتیک را برایند اراده واقعی مردم در قالب یک قرارداد اجتماعی دانسته و اطلاعات موجود در نهاد های حکومتی را ملکیت مربوط به ملت قلمداد نمود. رئیس مرکز اطلاعات و رسانه های حکومت محدودیت دسترسی به اطلاعات در ادارات دولتی را از چالش های عمده تطبیق قانون گفته و از همکاری همه جانبه این نهاد با سایر طرف های دخیل در تطبیق قانون دسترسی به اطلاعات اطمینان داد.
سپس محترم عین الدین بهادری، رئیس کمیسیون دسترسی به اطلاعات، سیستم آنلاین دسترسی به اطلاعات را الگوی حکومت داری خوب در تحقق ماده 50 قانون اساسی و عملی شدن قانون دسترسی به اطلاعات در جامعه یاد کرده و ایجاد این سیستم را گام مهم وارزشمندی در جهت پاسخگوساختن ادارات دولتی و در عین حال لازمه اساسی جامعه مردم سالار خواند. آقای بهادری گفت:"بدون دسترسی به اطلاعات هیچ حکومتی نمی تواند علیه پدیده فساد مبارزه کند، دسترسی به اطلاعات یگانه راهکاری قانونی و منطقی است که می تواند کانال های متعدد فساد را مسدود و بستر شکل گیری حکومت داری خوب را با حضور و نظارت فعال شهروندان از عملکرد حکومت فراهم نماید".
آقای بهادری، روی ظرفیت و مزایایی سیستم انلاین در بهبود عملکرد حکومت در عرصه تأمین حق دسترسی به اطلاعات بطور مفصل صحبت نموده؛ مصئونیت و پایداری اطلاعات، استفاده از تکنالوژی در زمینه دسترسی به اطلاعات و ایجاد شفافیت و تقویت پاسخگویی حکومت را در قبال جامعه از اهداف مهم این سیستم بیان کرد.
به باور رئیس کمیسیون موجودیت فرهنگ محرمیت در ادارات باعث افزایش روزافزون فساد در کشور شده فاصله میان حکومت و ملت را به گونه ی سرسام آور افزایش داده است و از تمام نهاد های حکومتی خواست تا به مؤلفه ها و عناصر حکومت داری خوب احترام گذاشته و در قسمت تطبیق قانون و تأمین حق اساسی شهروندان به گونه ی جدی همکاری نموده در صورت عدم همکاری در این زمینه بهتر است مسوولیت را به کسانی واگذار کنند که باورمند به یک جامعه دموکراتیک و مردم سالار اند.
پاسخگو بودن مراجع مسوول اطلاع رسانی به شهروندان کشور، تعهد و باورمندی مسوولین حکومتی به حق دسترسی به اطلاعات، حمایت نهاد های بین المللی در زمینه عملی شدن حق دسترسی به اطلاعات را در کشور به عنوان راهکار مناسب در جهت تطبیق قانون حضور اشتراک کنندگان پیشنهاد کرد.
در ادامه محترم عزت الله ادیب، مسوول تحقیق و پژوهش دیدبان شفافیت افغانستان روی اهمیت دسترسی به اطلاعات در امر مبارزه با فساد صحبت نموده و حق دسترسی به اطلاعات را بر اساس معیاری های ملی و بین المللی به عنوان اساسی ترین حق بشری یاد کرد. آقای ادیب قانون دسترسی به اطلاعات را به لحاظ شکلی و محتوایی در سطح جهان در جایگاه بهترین قانون دانسته و حمایت سیاسی، تقویت فرهنگ دسترسی به اطلاعات را در جامعه، تقویت فرهنگ اطلاع رسانی را در ادارات دولتی به هدف تحقق بهتر قانون و رفع مشکلات و موانع فرا راه دسترسی به اطلاعات پیشنهاد نمود.
در پایان محترم نعیم نظری، معاون کمیسیون مستقل حقوق بشر و محترم دانش کروخیل، رئیس آژانس خبری پژواک روی اهمیت دسترسی به اطلاعات به عنوان اساسی ترین حق بشری در شکل گیری نهاد های مؤثری اجرایی، قضایی، قانوگذاری، سکتور خصوصی و سایر نیروهای فعال اجتماعی صحبت نموده و از تمام رسانه خواستند تا درمطابقت به معیارهای حقوقی و قانونی اطلاعات را تقاضا نموده و به فرهنگ محرمیت در درون ساختار حکومت نقطه پایان بگذارند.
سیستم انلاین دسترسی به اطلاعات مانند سایر صفحات انترنتی به هدف سهولت در تأمین حق دسترسی به اطلاعات به سه زبان پشتو، دری و انگلیسی بشکل ساده طراحی شده و تمام شهروندان می تواند با ورود به این سیستم اطلاعات مورد نیاز خویش را از ادارات دولتی تقاضا نمایند. تمام ادارات دولتی به اساس قانون مکلف اند که اطلاعات را بشکل آنلاین در اختیار متقاضیان قرار دهند درصورت عدم ارایه اطلاعات متقاضیان، می توانند از طریق همین سیستم شکایت خویش را عنوانی کمیسیون دسترسی به اطلاعات ثبت نمایند. این سیستم در گوگل، در ویب سایت کمیسیون دسترسی به اطلاعات و سایر بروزرهای انترنت قابل دریافت است.